Добре дошли в нашия магазин
Онлайн магазин за спално бельо

Мини количка

Количката е празна.
Вижте всички статии

Как да изберем перфектната възглавница за пълноценен сън ?

Кога за последно обърнахте внимание на възглавницата, на която спите? Ако отговорът Ви е „отдавна“ или „изобщо не съм“, не сте сами. Когато хората мислят за пълноценен и дълбок сън, те почти винаги се фокусират изцяло върху матраците. Матракът получава много внимание и с основание. Вашият матрак е най-голямата, най-важната финансова инвестиция, която ще направите за съня си. Но що се отнася до качеството на съня, възглавниците са почти толкова важни, колкото и матрака.

 

Ако спите на износена възглавница, която сгъвате и обръщате всяка вечер, за да се чувствате удобно, това е сигнал, че е време да я смените. Дори възглавницата Ви да не е стара и износена, тя може да не е най-добрият избор за Вашия комфорт нощем. Ето най-важните неща, които трябва да знаете при избор на подходяща възглавница за дълбок сън. 

Защо възглавницата има значение?

Добрата поза на съня е от ключово значение за дълбокия сън и за събуждането без болка и скованост. Вашата възглавница Ви помага да поддържате правилна позицията на тялото докато спите.

Ако врата и раменете Ви не получават достатъчна опора или са подпрени под ъгъл, който води до усукване или изкривяване, това напряга цялото тяло, причинява дискомфорт във врата, раменете и гърба, както и безсъние. 

Най-добрата възглавница за Вас е тази, която на първо място е удобна – нито прекалено ниска, нито прекалено висока.Тя Ви помага да отпуснете главата, врата и раменете, така че да си починат без да бъдат изкривени. 

Кога е време да смените възглавницата си?

Възглавницата, на която спите, трябва да се сменя на всеки 18 месеца. Възглавниците с мемори пяна обикновено издържат по-дълго - до три години. Естествените възглавници са склонни да издържат по-дълго от синтетичните. Ако използвате възглавница, която е на пет или шест години, не получавате необходимото удобство и не спите толкова пълноценно, колкото бихте могли.

Ако не сте сигурни дали във възглавницата Ви е останал живот или не, можете да направите няколко прости теста:

Първо свалете калъфката за възглавници и я прегледайте. Има ли петна от пот? Разкъсана ли е? Мирише ли? Всичко това са признаци за възглавница, която се нуждае от подмяна. 

Ако всички тези показатели са наред, пробвайте да я тествате чрез сгъване.

Сгънете възглавницата наполовина. Ако просто лежи сгъната, вместо да се върне в първоначалната си форма, това е мъртва възглавница и е време да изберете нова. 

Какво трябва да знаете за различните материали, от които се изработва една възглавница?

Когато става въпрос за избор на възглавница, едно от най-важните неща, което да имате в предвид, е пълнежа. Ето кои са най-често срещаните материали, от които се правят възглавници и как всеки от тях влияе на спокойния, дълбок сън. 

С пух

Тези възглавници са леки и меки, особено ако искате да се отпускате на нещо меко през нощта. Възглавниците от пух обикновено се правят от гъши или патешки влакна. Гъшият пух има тенденция да бъде по-мек от патешкия. Той е и по-скъп. Ако искате възглавница от пух, важно е да различавате тези с чист пух от такива, които съдържат пух, пера и други пълнежи.

Със синтетичен пух и полиестерен пълнеж

Синтетичният пух и възглавниците с полиестер са сравнително евтин избор на възглавници. Те са малко по-твърди от тези с естествен пух, но са по-меки от другите видове. Те ще се смачкат с времето и обикновено се нуждаят от подмяна по-често от други видове възглавници.

С вълна

Тези възглавници са естествено хипоалергенни и устойчиви на плесени и акари. Вълнените възглавници изсмукват влагата от главата и шията Ви и регулират температурата Ви по време на сън, като Ви топлят през зимата и охлаждат през лятото. Вълнените възглавници са доста твърди, но пък имат дълъг живот. Ако искате предимствата на вълната без цялата твърдост, потърсете вълна от алпака.

С памук

Подобно на вълната в много отношения, памучните възглавници също са естествено хипоалергенни и устойчиви на акари и плесени. Те са умен избор за хора с алергии и чувствителност към химикали.

Латекс

Латексните възглавници са по-твърди от пух, но все пак много удобни. Латексът е устойчив на плесени и акари. Често възглавниците, предназначени да осигурят допълнителна опора на главата и шията или да ограничат движението по време на сън, са направени от латекс.

Мемори пяна

Когато става въпрос за възглавници, поне веднъж сте чули за такива направени от мемори пяна. Тези възглавници станаха изключително популярни през последните години. Мемори пяната омекотява и очертава линиите на главата, врата и раменете Ви. Тези качества я правят популярен избор за хора с болки в главата и шията, които причиняват дискомфорт по време на сън. 

Има ли значение позицията, в която спите, за избора на възглавница? 

Отговорът е ДА. Ето някои общи насоки:

Ако спите на една страна, се нуждаете от по-твърда и дебела възглавница. Толкова дебела, колкото е разстоянието между ухото Ви и края на рамото – по-малко от една педя.

Ако спите по корем, изберете мека и ниска възглавница, която не повдига главата твърде много, за да не напряга врата. При тази поза може да сложите възглавница под корема, което ще помогне за предотвратяване на болки в гърба.

Ако спите по гръб, заложете на по-плоска възглавница, за да поддържа главата и шията си изправени. 

Има ли значение матракът Ви за избора на възглавница? 

Още едно ДА. 

Ако използвате твърд матрак, тогава по-меката възглавница може да е по-добра, защото лежи върху твърда повърхност и трябва да се адаптира към натиска на тежестта на главата Ви. Ако спите на по-мек матрак, тогава по-твърдата възглавница може да е по-добре, за да поддържате главата и шията си изправени. 

Не пренебрегвайте възглавницата си! Тя е толкова важен елемент за дълбок сън и спокойни нощи.  Изберете своята нова възглавница от нашата разнообразна колекция от възглавници, в която ще откриете по нещо за всеки вкус и предпочитания. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Новите ни предложения

Най-продавани